• خانه
  • ورود
  • عضویت
  • همراه شما
  • جستجو
  • 10 تير 1401
  • ۱۳،خرداد الی ۱۴،خرداد
    رحلت امام خميني (ره)

    امام خميني سال 1320ه‍ .ش از نيمه مي‌گذشت که مولودي در ايران ديده به جهان گشود که بعدها با قيام الهي خويش سرنوشت ايران و جهان اسلام را دگرگون ساخت. آن فرزند روح‌الله بود که در روز بيستم جمادي‌الثاني 1320ه‍ .ق در شهرستان خمين از توابع استان مرکزي ايران در خانواده‌ اهل علم و جهاد و در خانداني از سلاله زهراي اطهر پاي بر خاکدان طبيعت نهاد. (1) پدر بزرگوار امام خميني مرحوم آيت‌الله سيد مصطفي موسوي از معاصرين مرحوم آيت‌الله العظمي ميرزاي شيرازي پس از آنکه سالياني چند در نجف اشرف علوم و معارف اسلامي را فرا گرفته و به درجه اجتهاد نائل آمده بود به ايران بازگشت ... متن کامل

    امام خميني

    سال 1320ه‍ .ش از نيمه مي‌گذشت که مولودي در ايران ديده به جهان گشود که بعدها با قيام الهي خويش سرنوشت ايران و جهان اسلام را دگرگون ساخت. آن فرزند روح‌الله بود که در روز بيستم جمادي‌الثاني 1320ه‍ .ق در شهرستان خمين از توابع استان مرکزي ايران در خانواده‌ اهل علم و جهاد و در خانداني از سلاله زهراي اطهر پاي بر خاکدان طبيعت نهاد. (1)

    پدر بزرگوار امام خميني مرحوم آيت‌الله سيد مصطفي موسوي از معاصرين مرحوم آيت‌الله العظمي ميرزاي شيرازي پس از آنکه سالياني چند در نجف اشرف علوم و معارف اسلامي را فرا گرفته و به درجه اجتهاد نائل آمده بود به ايران بازگشت و در خمين ملجأ مردم و هادي آنان در امور ديني بود. در حالي که پنج ماه از ولادت روح‌الله نمي‌گذشت، طاغوتيان و خوانين در مسير خمين به اراک پدر روح‌الله را به شهادت رساندند. بدين ترتيب امام خميني(ره) از اوان کودکي با رنج يتيمي آشنا و با مفهوم شهادت روبه‌رو گرديد. (2)

    روح‌الله بعد از طي مراحل مقدماتي دروس و معارف ديني در خمين، در سال 1298ه‍ .ق عازم حوزه علميه اراک شد. اندکي پس از هجرت آيت‌الله حاج شيخ عبدالکريم حائري يزدي روح‌الله نيز رهسپار حوزه علميه قم گرديد و به سرعت مراحل تحصيلات تکميل علوم حوزوي را نزد اساتيد حوزه علميه قم طي کرد و نزد اساتيدي چون سيد محمدتقي خوانساري و شيخ عبدالکريم حائري يزدي دروس خارج و فقه و اصول را گذراند. (3)

    امام خميني هم‌زمان با فراگيري فقه و اصول نزد فقهاء و مجتهدين وقت به فراگيري رياضيات و هيئت و فلسفه در نزد مرحوم حاج سيد ابوالحسن رفيعي قزويني و اخلاق و عرافن را نزد مرحوم آيت‌الله حاج ميرزا جواد ملکي تبريزي و عالي‌ترين سطوح عرفان نظري و عملي را به مدت شش سال نزد مرحوم آيت‌الله آقا ميرزا محمدعلي ‌شاه‌آبادي فرا گرفت. (4)

    امام خميني(ره) علاقه خاصي به پيگيري مسائل سياسي و اجتماعي داشت. رضا خان پس از محکم‌ کردن پايه‌هاي سلطنت خويش در همان سال‌هاي نخست برنامه وسيعي را در جهت زدودن آثار فرهنگ اسلامي در جامعه ايران به معرض اجرا گذاشت و اين مسئله در زمان محمد رضا شاه نيز ادامه يافت. امام خميني که با دقت شرايط سياسي جامعه و وضعيت حوزه‌ها را زير نظر داشت دريافته بود که تنها نقطه اميد به رهايي و نجات از شرايط ذلت‌باري که پس از شکست مشروطيت و بخصوص پس از روي کار آمدن پهلوي اول پديد آمده است، بيداري حوزه‌هاي علميه و پيش از آن تضمين حيات حوزه‌ها و ارتباط معنوي مردم با روحانيت مي‌باشد. (5)

    پس از رحلت آيت‌الله بروجردي و تجزيه مرجعيت، رژيم شاه شتاب بيشتري به اصلاحات مورد نظر امريکا داد و هم‌زمان کوشيد تا امر مرجعيت را به خارج از ايران منتقل نمايد. بنابراين بعد از مسئله انجمن‌هاي ايالتي و ولايتي جايگاه امام خميني به عنوان يک مرجع ثابت شده و بالاخره ايشان در عصر عاشوراي 1342 در 13 خرداد در مدرسه فيضيه نطق تاريخ خويش را ايراد کرد و بخش عمده‌اي از سخنان ايشان در بيان نتايج زيان‌بار سلطنت دودمان پهلوي و افشاي روابط پنهاني شاه و اسرائيل اختصاص داشت. سخنان امام خميني مثل پتکي بر روح شاه فرود آمد و ايشان دستگير و به زندان برده شد و اين سرآغاز قيام امام خميني شد که بالاخره در بهمن سال 1357 يعني پانزده سال بعد نهضت ايشان به پيروزي رسيد و رهبري امت اسلام را به مدت ده سال بعد از انقلاب بر عهده داشت و بالاخره با بينان‌گذاري نظام جمهوري اسلامي ايران و تدوين قانون اساسي توانست شيوه و مدل جديد را از حکومت مبتني بر ولايت فقيه پايه‌ريزي نمايد و به جهانيان عرضه کند.

    امام خميني در روز شنبه سيزدهم خردادماه سال 1368 ساعت 22:20 دقيقه بعد از ظهر به لقاءالله پيوست و جهاني را در ماتم فرو برد.

    برخي از آثار و تأليفات امام:

    ده‌ها کتاب و اثر گران‌بها از امام خميني در مباحث اخلاقي، عرفاني، فقهيع اصولي، فلسفي، سياسي و اجتماعي بر جاي مانده که بسياري از آنها تا کنون منتشر نشده است.

    1. شرح دعاي سحر، 2. تفسير سوره حمد، 3. کشف‌الاسرار، 4. شرح چهل حديث، 5. تحريرالوسيلة (2) جلد، 6. ولايت فقيه، 7. آداب الصلوة و... .

     

    1. گلشن ابرار، ج2، ص916.

    2. در سايه آفتاب، ص27.

    3. همان، ص30.

    4. گلشن ابرار، ج2، ص917.

    5. همان، ص917.

    ____________________________________________________________________________________________ تهیه و تنظیم: احسان آذرکمند متن کم
    کتاب نشریه گزیده مقاله

      © تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه متعلق به مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما می باشد.
      قم/1390